2020, nr. 1

RISK-BASED APPROACH IN THE EUROPEAN UNION LEGISLATION TO PREVENT MONEY LAUNDERING AND FINANCING OF TERRORISM

Downloads: 651
Views: 327


Authors:  
Victoria CОCIUG, PhD in Economics, Associate Professor, Academy of Economic Studies of Moldova
Tеоdоr ANDRUSCЕAC, PhD Student, Academy of Economic Studies of Moldova

Spălarea de bani și finanțarea terorismului sunt probleme serioase, care apar la nivel internațional, dar care trebuie abordate și confruntate inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Ultimele atacuri teroriste și scandaluri bancare periodice evidențiază necesitatea unei atenții suplimentare în această direcție. În ceea ce privește piața internă a UE, fluxurile financiare sunt integrate și transfrontaliere, prin urmare, fondurile pot circula rapid, dintr-o țară în alta, oferind posibilitatea autorilor și teroriștilor de a transfera bani în statele membre, evitând detectarea de către autorități. Această situație specifică generează necesitatea identificării și înțelegerii riscurilor specifice ML/TF generate de serviciile și produsele oferite în cadrul ecosistemului financiar și economic al UE. Pentru a asigura un mecanism eficient pentru identificarea riscurilor de ML/TF asociate cu produsele și serviciile furnizate pe teritoriul Uniunii Europene, 4AMLD prevede obligația Comisiei UE de a efectua o dată în doi ani evaluările riscurilor supranaționale pentru spălare și finanțare a terorismului în conformitate cu criteriile UE. Din 2017 au fost efectuate două evaluări de risc supra-național, iar rezultatele finale sunt utilizate de statele membre pentru a monitoriza evoluția riscurilor la nivelul Uniunii și pentru a implementa recomandarea necesară pentru a asigura o minimizare adecvată a amenințărilor și a vulnerabilităților la nivel național. Acest articol își propune să analizeze, să înțeleagă și să compare principalele rezultate ale celor două evaluări, respectiv riscurile identificate și legăturile acestora cu sectoarele vulnerabile, precum și evoluția sau devoluția anumitor riscuri ca urmare a măsurilor de atenuare aplicate de statele membre ale UE. O altă sarcină a acestui articol este de a oferi recomandări suplimentare în ceea ce privește măsurile și eforturile de atenuare, care trebuie să fie luate în considerare de către statele membre.

Keywords:  
riscuri, spălare a banilor, servicii financiare, amenințări și vulnerabilități de spălare a banilor, cunoaşterea clientului, beneficiarul final.

How to Cite:  
CОCIUG, Victoria, ANDRUSCЕAC, Tеоdоr. Risk-based approach in the European Union legislation to prevent money laundering and financing of terrorism. In: Economy and Sociology. 2020, no. 1, June, pp. 43-52.DOI: https://doi.org/10.36004/nier.es.2020.1-04