2020, nr. 1

SPECIAL NEEDS OF ENTREPRENEURS WITH DISABILITIES IN THE CONDITION OF THE REPUBLIC OF MOLDOVA

Downloads: 553
Views: 271


Authors:  
Elena ACULAI, PhD, Associate Professor, National Institute for Economic Research, Republic of Moldova
Lilia SAGHIN, PhD Student, National Institute for Economic Research, Republic of Moldova

Persoanele cu dizabilități întâmpină dificultăți semnificative în procesul de găsire a unui loc de muncă, ceea ce este cauzat nu doar de starea lor de sănătate și dificultățile întâmpinate în procesul educațional, dar și de reticența antreprenorilor de a angaja persoane cu dizabilități. În această situație, persoanele cu dizabilități, care se pot asigura cu muncă independentă sau își pot crea propria afacere, au șansa suplimentară de a avea o sursă constantă de venit, de a se realiza și, în general, de a se integra cu succes în viața socială. Scopul cercetării a fost identificarea necesităților de bază de sprijin ale antreprenorilor cu dizabilități, în acest scop în a.2017 a fost realizat un sondaj care a cuprins 75 de persoane. Rezultatele sondajului realizat în cadrul unui proiect implementat de Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) au arătat că pentru persoanele cu dizabilități (spre deosebire de alte grupuri de întreprinzători mici), crearea unui mediu de afaceri favorabil nu este suficientă. La fel de importantă este și îmbunătățirea condițiilor generale de viață, printre care prioritate a fost acordată îmbunătățirii accesului persoanelor cu dizabilități la infrastructura socială, educație și piața muncii. Principalele direcții ale sprijinului de stat pentru persoanele cu dizabilități ce au drept scop dezvoltarea antreprenoriatului și a activității independente, includ: îmbunătățirea legislației și sprijinirea antreprenoriatului social pentru creșterea capacității persoanelor cu dizabilități de a se angaja; îmbunătățirea accesului la educație pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv prin construirea și modernizarea obiectelor de infrastructură socială; utilizarea unor forme economice și financiare directe de sprijin pentru acest grup de persoane, inclusiv prin programe vizate de stat; sprijin pentru formarea asociațiilor de afaceri care unesc antreprenorii cu dizabilități etc.

Keywords:  
întreprinderi mici și mijlocii, persoane cu dizabilități, antreprenori cu dizabilități, necesități de sprijin ale antreprenorilor, sprijin de stat pentru antreprenori cu dizabilități.

How to Cite:  
ACULAI, Elena, SAGHIN, Lilia. Special needs of entrepreneurs with disabilities in the condition of the Republic of Moldova. In: Economy and Sociology. 2020, no. 1, June, pp. 31-42.DOI: https://doi.org/10.36004/nier.es.2020.1-03